Εκπαιδευτικα Προγραμματα

   ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΤΗΣ ΚΣΤ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

2013/14

 

Αρχαιολογικό Μουσείο  Πειραιά

 

 

«Ψίθυροι θεών»

Πώς και γιατί η θεά Αθηνά ξεπήδησε από το κεφάλι του Δία;  Γιατί η Αθήνα ονομάστηκε… Αθήνα;  Πώς βρέθηκε το κεφάλι της φοβερής Μέδουσας πάνω στην αιγίδα της Αθηνάς; Πού γεννήθηκαν η Άρτεμη και ο Απόλλωνας;  Ποιος ήταν ο πατέρας τους και γιατί η μητέρα τους η Λητώ δυσκολεύτηκε τόσο πολύ να βρει ένα τόπο να γεννήσει  παιδιά της;  Τέσσερις χάλκινοι θεοί, ο Απόλλωνας η Αθηνά, η Μικρή και η Μεγάλη Άρτεμη συνομιλούν με τους μικρούς επισκέπτες και τους αφηγούνται τις ιστορίες τους.Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές νηπιαγωγείου, Α’ Β’  και Γ’  Δημοτικού.

 

«Μια περικεφαλαία, ένας καθρέφτης και μια κούκλα»

Με τι παιχνίδια έπαιζαν τα παιδιά στην αρχαία Αθήνα; Πώς έμοιαζε ένα αρχαίο μπιμπερό; Πού φύλαγαν  οι κυρίες τα κοσμήματα και τα καλλυντικά τους; Πώς ήταν οι καθρέφτες τους;  Σε τι χρησίμευε η στλεγγίδα; Πώς να αισθανόταν ένας οπλίτης τη στιγμή που φορούσε την περικεφαλαία του για να μπει στη μάχη;

Μικρές ιστορίες από την καθημερινή ζωή στον αρχαίο Πειραιά όπως την «αφηγούνται» τα εκθέματα του μουσείου.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Δ’ Ε’ Στ’  Δημοτικού. ).

 

 «Με φωτιά και με χαλκό φτιάχνω άγαλμα θεϊκό»

Πώς κατασκευάστηκαν τα περίφημα χάλκινα αγάλματα του Πειραιά;  Με ποιες τεχνικές δούλευαν ο αρχαίοι γλύπτες τον χαλκό; Τι κράματα χρησιμοποιούσαν; Πώς κατασκευαζόταν ένα ειδώλιο και πώς ένα άγαλμα; Η τεχνολογική εξέλιξη από τα σφυρήλατα αγάλματα στα αγάλματα με την τεχνική «του χαμένου κεριού».Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Ε και Στ  Δημοτικού.

 

 «Φως και σκιά μετρούν το χρόνο»

Οι άνθρωποι από πολύ νωρίς θέλησαν να ορίσουν, να μετρήσουν και να οργανώσουν το χρόνο. Τι συστήματα επινόησαν; Τι όργανα χρησιμοποίησαν για να μετρήσουν το χρόνο στην καθημερινή τους ζωή; Ποια ήταν η αντίληψή τους για το χρόνο;  

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρουσιάζεται στο πλαίσιο της ομότιτλης περιοδικής έκθεσης. Απευθύνεται σε μαθητές Δ’ Ε’ Στ Δημοτικού  και θα διαρκέσει μέχρι 19/12.

 

«Ο Πειραιάς των ξένων και των μετοίκων: μια ματιά στην πολυπολιτισμική κοινωνία του αρχαίου Πειραιά»

Με αφορμή  τέσσερα εκθέματα του μουσείου, τέσσερα επιτύμβια μνημεία τα οποία ανήκαν σε μετοίκους,  παρουσιάζεται το θέμα της κοινωνικής διαστρωμάτωσης του Πειραιά τον 5ο και 4ο αι. π.Χ., η ενσωμάτωση  του «ξένου»  και ο ρόλος των μετοίκων στην οικονομία της αθηναϊκής πολιτείας. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

 

«Η εκδίκηση του Ποσειδώνα»

Η Αθήνα στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. κάνει τη μεγάλη στροφή: αφήνει πίσω της τις παλαιές πρακτικές της κλειστής αγροτικής οικονομίας και στρέφεται στη θάλασσα για να εξελιχθεί μέσα σε λίγα χρόνια σε μια  ναυτική υπερδύναμη του αρχαίου κόσμου.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

 

 

Γενικές πληροφορίες

 

·         Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Αρχαιολογικού Μουσείου  Πειραιά λειτουργούν από 15 Οκτωβρίου 2013  έως 13 Ιουνίου 2014 κάθε Τρίτη και Πέμπτη, 9 – 10  και 10 – 11 π.μ.

·         Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φως και σκιά μετρούν το χρόνο» λειτουργεί  τις ίδιες ημέρες και ώρες από  15/10/13 έως 19/12/13

·         Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες παρέχονται δωρεάν.

·         Σε κάθε εκπαιδευτική περιήγηση / εκπαιδευτικό πρόγραμμα γίνεται δεκτή μία σχολική τάξη με ανώτατο αριθμό μαθητών τους 30.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της ΚΣΤ’ ΕΠΚΑ: υπεύθυνη, κα. Ε. Πίνη, 210 4180992.

Οι δηλώσεις συμμετοχής στις εκπαιδευτικές περιηγήσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά αποστέλλονται ηλεκτρονικά στο:ekpaideutikakstepka@gmail.com (Σε περίπτωση που η προτεινόμενη ημερομηνία δεν είναι διαθέσιμη θα προταθεί η πλησιέστερη διαθέσιμη).

 

 

 

 

Leave a comment