«Μια ανασκαφή στην αυλή του σχολείου μας»
4ο και 5ο Δημοτικό Σχολείο Μοσχάτου
Μάρτιος – Μάιος 2013
Πώς μπορεί μια ανασκαφή να αναστατώσει τη ζωή ενός σχολείου; Αυτό συνέβη στο 4ο και 5ο Δημοτικό Σχολείο Μοσχάτου. Τα αρχαία που βρέθηκαν σε γειτονικό οικόπεδο όταν ξεκίνησαν εργασίες ανέγερσης νέων σχολικών αιθουσών, προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση στη μικρή κοινωνία του σχολείου. Θέλοντας να εξηγήσουν το λόγο της καθυστέρησης ενός τόσο σημαντικού έργου, οι αρχαιολόγοι της ΚΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κάλεσαν τα παιδιά να ζήσουν από κοντά την ανασκαφή. Οι μαθητές πήραν σκαλίδι και σκουπάκι και εργάστηκαν στο σκάμμα μαζί με τους αρχαιολόγους. Κατέγραψαν τα όστρακα που βρήκαν, τα έπλυναν και τα μελέτησαν. Μέσα στην τάξη οργανώθηκε εργαστήριο συντήρησης και τα παιδιά δοκίμασαν να συγκολλήσουν (σύγχρονα) πήλινα αγγεία. Τέλος επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά και είδαν πώς δουλεύουν οι συντηρητές σε ένα πραγματικό εργαστήριο συντήρησης.
Από τις 4 Μαρτίου 2013 που ξεκίνησε το πρόγραμμα ως τις 12 Μαΐου που ολοκληρώθηκε με μια μεγάλη γιορτή, οι μαθητές της Ε’ τάξης των δύο σχολείων περίμεναν ανυπόμονα κάθε Δευτέρα «την κυρία αρχαιολόγο» για ένα διαφορετικό μάθημα. Μαζί προσπάθησαν να φανταστούν τη γειτονιά του σχολείου τους στα αρχαία χρόνια και τους ανθρώπους που έμεναν εκεί τον 4ο αι. π.Χ. στο σπίτι με το μεγάλο πηγάδι στην αυλή. Ζώντας μια μοναδική εμπειρία τα παιδιά μπόρεσαν να καταλάβουν τελικά γιατί οι αρχαιολόγοι δεν άφησαν τις μπουλντόζες να καταστρέψουν ένα κομμάτι από το παρελθόν της πόλης τους.
Η ταυτότητα του εκπαιδευτικού προγράμματος
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδίασε και υλοποίησε η αρχαιολόγος Εύη Πίνη, με την εποπτεία της Προϊσταμένης της ΚΣΤ ΕΠΚΑ Στέλλας Χρυσουλάκη. Για την εφαρμογή του, όπου συμμετείχε όλο το συνεργείο της ανασκαφής, συνεργάστηκαν οι αρχαιολόγοι επόπτες της ανασκαφής Ειρήνη Σκιαδαρέση, Γιάννης Συρόπουλος, η επιβλέπουσα αρχαιολόγος Ελεάνα Καλαποθάκη και οι εκπαιδευτικοί Μαρία Γκουλέτσα και Αδαμάντιος Σαββίδης.