Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΛΚΗΣ

«….πάρε μια ιστορία παιδική και μ’ απαλό χεράκι άσ’ την εκεί που δένουν των παιδιών τα όνειρα, στο μυστικό της μνήμης δεματάκι.»  

Άλκη Ζέη Η Αλίκη στη χώρα των Μαρμάρων

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά,  χώρος  κατεξοχήν  συνδεδεμένος  με τη μνήμη, στο πλαίσιο του διεθνούς καθιερωμένου εορτασμού της  Ημέρας  της Γυναίκας, τιμά την Άλκη Ζέη, το συγγραφικό έργο της οποίας  κατέχει ιδιαίτερη θέση στο χώρο των ελληνικών γραμμάτων. Η Άλκη Ζέη ήταν μια γυναίκα  που διέθετε  δυναμισμό και ευαισθησία, μια γυναίκα διανοούμενη, αλλά και στοργική μητέρα, μιας γυναίκα που αγωνίστηκε για τις ιδέες της, που μέσα από τα γραπτά της μοιράστηκε μαζί μας τα όνειρά της.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, το έργο και η πολυταξιδεμένη  ζωή της θα παρουσιαστούν από την αναπληρώτρια καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας στο  Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο  Δρ Γεωργία Πατερίδου, ενώ  αποσπάσματα από αγαπημένα βιβλία της συγγραφέως θα αναγνώσει η ηθοποιός Δέσποινα Μαλλιαρού.

Θα προβληθεί η ταινία-ντοκιμαντέρ «Ο μεγάλος περίπατος της  Άλκης» σε σκηνοθεσία της  Μαργαρίτας Μαντά και σενάριο της Μαργαρίτας Μαντά και του  Πέτρου Σεβαστίκογλου. Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν τα παιδιά της, ο Πέτρος και Ειρήνη Σεβαστίκογλου καθώς και ο ανιψιός της Αλέξης Κόκκος,  για να μας μεταφέρουν  ένα κομμάτι από τις αναμνήσεις τους με την συγγραφέα της καρδιάς μας.

Επιπλέον, το Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων  θα υλοποιήσει  στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Όταν ο πάνθηρας του Μουσείου Πειραιά συνάντησε το καπλάνι της βιτρίνας».

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s