ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΑΦΙΚΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΣΤΙΣ ΚΟΛΟΝΕΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

prosklhsh
Στις Κολόνες της Σαλαμίνας ένα αρχαίο μνημείο αναστηλώθηκε και παραδίδεται στο κοινό. Το ταφικό μνημείο του 4ου αι. π.Χ. δεσπόζει πλέον αναστηλωμένο επάνω στο νοτιότερο ακρωτήρι της νήσου. Πρόκειται για έναν κυκλικό ταφικό περίβολο μνημειακής κατασκευής που περικλείει τέσσερις ταφές και ένα λίθινο βάθρο επάνω στο οποίο είχε τοποθετηθεί το σήμα των τάφων, ορατό ακόμη και από τη θάλασσα.

Το μνημείο είχε καταρρεύσει κατά το μεγαλύτερο τμήμα του λόγω, κυρίως φυσικών αιτίων (βλάστηση, καιρικά φαινόμενα, σεισμική δραστηριότητα κ.ά.). Κατά την αρχική μελέτη αναστήλωσης του πολιτικού μηχανικού Κ. Μαμαλούγκα, βάσει της οποίας το έτος 2012 το έργο εντάχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο “ΕΣΠΑ 2007-2013”, προβλεπόταν η μερική αναστήλωση με την επανατοποθέτηση 43 αρχαίων λίθων. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της αναστήλωσης και των εργασιών τεκμηρίωσης, ταυτίστηκε σχεδόν το σύνολο των πεσμένων λίθων και έτσι υλοποιήθηκε από τον μηχανικό Κ. Ζάμπα συμπληρωματική μελέτη εκτεταμένης αναστήλωσης με την επανατοποθέτηση 99 αρχαίων και 22 νέων λίθων, στο πλαίσιο πάντα του αρχικού εγκριθέντος προϋπολογισμού των 270.000 €. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2013 και ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2015.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων σας προσκαλεί στα εγκαίνια του μνημείου την Κυριακή 6 Νοεμβρίου στις 12.30μ.μ. Το μνημείο θα εγκαινιάσει η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων και του Δήμου της Σαλαμίνας.

Για την πρόσβαση στο χώρο των εγκαινίων και την επιστροφή, ο Δήμος Σαλαμίνας θα διαθέσει πούλμαν , το οποίο θα ξεκινήσει από το πορθμείο στα Παλούκια στις 11:00π.μ.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s