“ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ” ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ

untitled

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΡΟΥ

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ
Από την Οδύσσεια

24 Ιουνίου – 30 Οκτωβρίου 2016
Εγκαίνια: Παρασκευή, 24 Ιουνίου, 8:30 μμ

Από το 2013 και κάθε χρόνο, συμβολή στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η Γκαλερί Citronne και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου οργανώνουν περιοδικές εκθέσεις με έργα Ελλήνων καλλιτεχνών που διαρκούν όλη την καλοκαιρινή περίοδο. Η συνεργασία αυτή αποσκοπεί να αναδείξει την συνέχεια και την διαχρονικότητα της Τέχνη. Οι εκθέσεις επιδιώκουν να προβάλουν μια «ερμηνευτική» άποψη, μια συμπληρωματική οπτική, όπως προτείνεται από Έλληνες σύγχρονους καλλιτέχνες.

Στην περιοδική έκθεση του Δημοσθένη Κοκκινίδη «Από την Οδύσσεια», που φιλοξενείται φέτος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου, εκτίθενται 40 έργα του ζωγράφου. Στα έργα αυτά, με αφετηρία και έμπνευση το ομηρικό έπος, ο καλλιτέχνης αφηγείται τον πλου του Οδυσσέα, τον νόστο, το ταξίδι της επιστροφής για την Ιθάκη. Δεν πρόκειται, για εικονογράφηση. Ο Κοκκινίδης σχολιάζει εικαστικά το μεγάλο θέμα, την «περιπέτεια» του ανθρώπου που, στην προσπάθεια να ικανοποιήσει την επιθυμία του, βρίσκεται αντιμέτωπος με την μοίρα του. Η ομηρική πραγματικότητα παρουσιάζεται επιλεκτικά και χωρίς ιστορική αναδρομή ή ηλικία, καθώς το καθοριστικό στοιχείο είναι η άχρονη θάλασσα. Η σύνδεση με τον Μύθο και την Αρχαιότητα είναι ορατή στο σχέδιο, στο περίγραμμα της φιγούρας, το οποίο παραπέμπει συχνά σε παραστάσεις αρχαίων αγγείων. Ο καλλιτέχνης αποσκοπεί να αποδώσει στο ομηρικό έπος μια διάσταση μεταφυσική, προτάσσοντας εικαστικά το αιώνιο διακύβευμα του Ανθρώπου: την πάλη με το πεπρωμένο του.

Το εικαστικό σχόλιο του σύγχρονου καλλιτέχνη λειτουργεί ως απόηχος της εποχής των επεισοδίων των ομηρικών επών αλλά και της εποχής του ίδιου του Ομήρου, οι οποίες αντιπροσωπεύονται στα εκθέματα του Μουσείου.

Ο ηρωικός κόσμος των μυθικών ηγεμόνων και των στρατιωτών που έλαβαν μέρος στην τρωική εκστρατεία αντικατοπτρίζεται στα μυκηναϊκά ευρήματα από τους μνημειώδεις θολωτούς τάφους στη Μαγούλα του Γαλατά και από τους απλούς θαλαμοειδείς τάφους της ίδιας εποχής στην Απάθεια του Γαλατά. Χάλκινα όπλα, βέλη από χαλκό και πυριτόλιθο, αγγεία και πολύτιμα κοσμήματα που βρέθηκαν στους θολωτούς τάφους συνθέτουν την εικόνα του κόσμου της ηγεμονικής τάξης που κυριαρχούσε στην Τροιζηνία από τους πρώιμους μυκηναϊκούς χρόνους έως και την εποχή των μυκηναϊκών ανακτόρων, δηλαδή από τον 16οέως και τον 13ο αι. π.Χ., και έγινε αργότερα μέρος της μυθικής παράδοσης.

Η προϊστορική λατρεία του Ποσειδώνος, κυρίαρχης μορφής του ομηρικού έπους, ανιχνεύεται στα ευρήματα του μυκηναϊκού ιερού στον Άγιο Κωνσταντίνο των Μεθάνων, που περιλαμβάνουν πολυάριθμα πήλινα ειδώλια και τελετουργικά σκεύη, χρονολογούμενα στον 14ο και 13ο αι. π.Χ. Τα χρόνια της περιπλάνησης του Οδυσσέα μετά τη λήξη του τρωικού πολέμου, που πιθανότατα συμπίπτουν με την περίοδο της πτώσης των μυκηναϊκών ανακτόρων (12ος αι. π.Χ.), εκπροσωπούνται από τα ευρήματα της απόκρημνης βραχονησίδας Μόδι, η οποία χρησιμοποιήθηκε κατά τα ταραγμένα αυτά χρόνια ως σταθμός των εμπορικών πλοίων που επιχειρούσαν μακρινά θαλάσσια ταξίδια.

Η εποχή κατά την οποία θεωρείται ότι έζησε ο επικός ποιητής (ύστερος 8ος – πρώιμος 7ος αι. π.Χ.) προβάλλει μέσα από τα εκθέματα της ύστερης γεωμετρικής και υπογεωμετρικής περιόδου, που περιλαμβάνουν κυρίως ταφικά αγγεία. Ο κόσμος αυτής της περιόδου, που συχνά αναδύεται στην ομηρική αφήγηση μέσω αναχρονισμών, φαίνεται να επηρέασε, σε συνδυασμό με τον απόηχο της μυθικής παράδοσης, τη δημιουργία των ομηρικών επών. Πρόκειται άλλωστε για την εποχή του δεύτερου ελληνικού αποικισμού, κατά την οποία κυριαρχούσαν τα υπερπόντια ταξίδια και οι ναυτικές περιπέτειες.

Επιμέλεια:

Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη – Δρ της Ιστορίας της Τέχνης

Διευθύντρια της Γκαλερί Citronne

Μαρία Γιαννοπούλου – Δρ της Αρχαιολογίας

Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων

 

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 30 Οκτωβρίου, 2016

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε με τη Γκαλερί Citronne,

τηλ.+30-6979-989684 ή στο tspinari@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s