ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Αφίσα Αστικές Πύλες Μακρά τείχη

Στη  Ζέα, στην Πειραϊκή και στις Αστικές Πύλες

Τι θα ήταν η Αθήνα χωρίς τον Πειραιά; Αν μιλάμε για την αρχαιότητα,  ένα είναι βέβαιο. Η Αθήνα δεν θα είχε εξελιχθεί ποτέ σε υπερδύναμη του αρχαίου κόσμου εάν δεν υπήρχε ο Πειραιάς. Με το μεγάλο εμπορικό του λιμάνι, τους δύο πολεμικούς ναυστάθμους και την ισχυρή οχύρωση, ο Πειραιάς απετέλεσε τη βάση που πάνω της οικοδομήθηκε η αθηναϊκή δημοκρατία και εδραιώθηκε η πρώτη θαλασσοκρατία του κόσμου.  Τα τεκμήρια αυτής της θαυμαστής ιστορίας σώζονται ακόμα σε διάφορα σημεία της πόλης. Αν κάνουμε ένα περίπατο στην  Πειραϊκή τα βλέπουμε  πλάι στο κύμα. Είναι τα τείχη και οι πύργοι της κονώνειας οχύρωσης. Αν κάνουμε μια βόλτα  στο λιμάνι της Ζέας, τα βλέπουμε μέσα στη θάλασσα αλλά και κάτω από σύγχρονες οικοδομές. Είναι οι νεώσοικοι, τα υπόστεγα για την φύλαξη των πολεμικών πλοίων. Και αν κατηφορίσουμε την οδό 34ου Συντάγματος θα τα συναντήσουμε στα δεξιά του δρόμου. Είναι οι Αστικές Πύλες, η κύρια είσοδος  του Πειραιά  από την πλευρά της Αθήνας.

Την Κυριακή 29/5/2016 θα κάνουμε μια περιήγηση στη Ζέα, στην Πειραϊκή και στις Αστικές Πύλες αναζητώντας τα ίχνη της ιστορίας μέσα στον ιστό της σύγχρονης πόλης. Οδηγός μας η σκέψη  των μεγάλων  πολιτικών ανδρών της αρχαίας Αθήνας, του Θεμιστοκλή, του Κίμωνα, του Περικλή και του Κόνωνα, που οραματίστηκαν την αθηναϊκή θαλασσοκρατία και έκαναν τα πάντα για να υλοποιήσουν αυτό το όραμα.

Οι περιηγήσεις  διοργανώνονται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Πειραιά ΗΜΕΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2016. Τους περιηγητές ξεναγούν οι αρχαιολόγοι Εύη Πίνη (Ζέα και Πειραϊκή) και Ανθή Ντόβα (Αστικές Πύλες)

Σημείο συνάντησης για την περιήγηση στη Ζέα – Πειραϊκή:  Πλατεία Ναυτικού  Μουσείου

Ώρα: 10.30 π.μ

Σημείο συνάντησης για την περιήγηση στις Αστικές Πύλες: 34ου Συντάγματος και Πύλης, στον πεζόδρομο

Ώρα: 12 μ.μ.

ΕΥΗ ΠΙΝΗ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s