ΣΥΝΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ

Καθώς οι εργασίες για την επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων  συνεχίζονταν όλο το 2015 με πυρετώδη ρυθμό, καθώς  μέρα με τη μέρα το κτήριο άλλαζε όψη… στον Πειραιά οι συντηρητές  εργάζονταν με τον ίδιο εντατικό ρυθμό  για τη συντήρηση των εκθεμάτων του.

Τα μεταλλικά αντικείμενα  ανέλαβε η Τατιάνα Παναγοπούλου στο Εργαστήριο Συντήρησης Κεραμικού – Μετάλλου και  τα μεγάλα λίθινα ο Γιάννης Σαμαντάς στο Εργαστήριο Συντήρησης Λίθου.

Για τα  μικρά λίθινα αντικείμενα καθώς και τα κεραμικά των Κυθήρων διαμορφώθηκε ένας  χώρος  σε προσωρινό  εργαστήριο συντήρησης, με υπεύθυνη την Εύα Αποστολακοπούλου.

Δείτε ένα παράδειγμα!

ΜΙΑ ΜΙΝΩΙΚΗ ΠΡΟΧΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ

Στην παλαιά έκθεση του Μουσείου, ήταν εκτεθειμένη στο κάτω ράφι  μιας  από τις προθήκες.  Στη φωτογραφία είναι το δεύτερο αγγείο από αριστερά  (εικόνα  1). Η υπόλευκη κρούστα  αλάτων  που  κάλυπτε την επιφάνεια του αγγείου, δεν άφηνε να αναδειχθεί  η ομορφιά του  (εικόνα 2).

Στο εργαστήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά, όπου έχουν μεταφερθεί όλα τα εκθέματα από το Μουσείο των Κυθήρων,  οι επικαθίσεις αλάτων  αφαιρέθηκαν  με μηχανικό και χημικό καθαρισμό (εικόνες 3,4) και αποκαλύφθηκαν  τα κομψά σχέδια και τα χρώματα που διακοσμούσαν το αγγείο (εικόνα 5). Πάνω στο μαύρο χρώμα που καλύπτει την επιφάνεια απλώνονται ταινίες λευκού και κόκκινου χρώματος. Στο σώμα του αγγείου, ανάμεσα στις ταινίες,  το λευκό χρώμα σχηματίζει σπείρες. Τη διακόσμηση ολοκληρώνουν  οι κόκκινοι κύκλοι στο κέντρο της κάθε σπείρας.  Η πρόχους χρονολογείται γύρω στο 1700 – 1450 π.Χ. και προέρχεται από τοπικό εργαστήριο.

Λίγα λόγια για το αγγείο

Η πρόχους είναι ένα αγγείο κατάλληλα σχεδιασμένο για να μεταγγίζει, να σερβίρει υγρά, όπως  μια σημερινή κανάτα.  Κάποια από τα αγγεία αυτά μπορεί να προορίζονταν για καθημερινή χρήση, κάποια άλλα όμως  ήταν λατρευτικά σκεύη, για την τελετουργική προσφορά υγρών στη θεότητα.

Το συγκεκριμένο αγγείο προέρχεται από  μινωικό θαλαμοειδή τάφο στη περιοχή της Παλαιόπολης. Ο τόπος εύρεσής του το συσχετίζει με τα μινωικά έθιμα ταφής και τα τελετουργικά γεύματα με τα οποία οι συγγενείς τιμούσαν και αποχαιρετούσαν το νεκρό.

Εύη Πίνη Κική Ψαράκη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s