ΜΕ ΤΟΝ ΙΠΠΟΛΥΤΟ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΖΗΝΑ. ΜΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΜΥΘΟ, ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι φετινές εκδηλώσεις για τις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές οδήγησαν τα βήματά μας στην Αρχαία Τροιζήνα, για να συναντήσουμε μυθικούς ήρωες και πρόσωπα της Ιστορίας.

Την Παρασκευή 5 Ιουνίου ξεκινήσαμε με τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Τροιζήνας, τις δασκάλες και κάποιους γονείς να εξερευνήσουμε τα μνημεία, τον τόπο και το τοπίο της Αρχαίας Τροιζήνας. Ο χώρος γνωστός και οικείος στα παιδιά, αλλά ταυτόχρονα άγνωστος.  Γνωρίζουν την κάθε πέτρα του καθώς είναι ο χώρος του παιχνιδιού και των περιπάτων τους, αλλά τι είναι αυτές οι πέτρες; Ο  ερειπωμένος ναός της Επισκοπής στα παιδικά μάτια φαντάζει κάστρο και ο Πύργος του Διατειχίσματος βασιλικό παλάτι. Σιγά σιγά όμως, μέσα από την περιήγηση, αποκαλύπτεται η πραγματική ταυτότητα των μνημείων και καθώς η φαντασία συναντά τον μύθο και ο μύθος την Ιστορία, τα παιδιά βλέπουν με άλλο μάτι τον τόπο τους. Και όχι μόνο τα παιδιά. Οι γονείς, κυρίως  οι αλλοδαποί που ζουν και εργάζονται στην περιοχή, είναι ενθουσιασμένοι μαθαίνοντας  για την Αρχαία Τροιζήνα. «Είναι και δικός μας τόπος τώρα και θέλουμε να μάθουμε την ιστορία του», μας είπαν στο τέλος της περιήγησης.

Η επόμενη ημέρα, Σάββατο 6/6/15, μας βρήκε και πάλι στην Τροιζήνα. Αυτή τη φορά το κοινό μας ήταν ενήλικες,  εκπαιδευτικοί, οικογένειες με παιδιά. Ξεκινώντας από την πλατεία της σύγχρονης Τροιζήνας και ακολουθώντας τον δρόμο προς το ιερό του Ιππολύτου προσπαθήσαμε να ανασυστήσουμε την αρχαία πόλη με τον πλούσιο κάμπο, τα ισχυρά τείχη, την ακρόπολη, τους ναούς,  την Αγορά, το θέατρο. Φθάνοντας στο Ιππολύτειο, φανταστήκαμε τους τροιζήνιους να έρχονται στο ναό του Ιππόλυτου με αφιερώματα και προσφορές στον τοπικό ήρωα και θεό και  τις νεαρές τροιζήνιες  να του αφιερώνουν μπούκλες από τα μαλλιά τους, για να έχουν την ευλογία του στο γάμο τους. Στο Θεραπευτήριο συζητήσαμε για ιατρική στην αρχαιότητα, την αρχιτεκτονική και την τεχνογνωσία των αρχαίων Ελλήνων, ενώ στον Πύργο του Διατειχίσματος για την οχυρωματική τέχνη. Στις τρεις ώρες και πλέον που διήρκεσε η περιήγηση συζητήσαμε με τους επισκέπτες μας  για το παρελθόν και το παρόν των μνημείων της Τροιζήνας, τα οποία χρειάζονται το ενδιαφέρον και τη συμπαράσταση των πολιτών ώστε να έχουν μέλλον.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με τη συνεργασία του Γραφείου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Π.Ε. Πειραιά (Υπεύθυνος: Γιώργος Βούλγαρης), και του Σωματείου Οι Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Πόρου και των Αρχαιολογικών Χώρων Τροιζήνας Πόρου, Μεθάνων και της Ευρύτερης Περιοχής Τροιζηνίας «Χρήστος Φουρνιάδης». Το κοινό ξεναγήθηκε από τις αρχαιολόγους Μαρία Γιαννοπούλου και Εύη Πίνη με τη συνδρομή των φυλάκων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πόρου,  Νεκτάριου Σαραντόπουλου και Θάνου Μαλλιαρού.

ΕΥΗ ΠΙΝΗ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s