“….ΕΤΣΙ ΠΟΛΥ ΑΤΕΝΙΣΑ”

«Έτσι πολύ ατένισα…»

Την εμορφιά έτσι πολύ ατένισα

που πλήρης είναι η όρασίς μου…

Κ.Π. Καβάφης 1917

Ένα ποίημα του Καβάφη, επτά νέες κοπέλες, αρχαία γλυπτά και η θάλασσα απέναντι. Οι δροσερές μορφές των κοριτσιών, ολόσωμες προσωπογραφίες που γέννησε ο χρωστήρας του Κώστα Παπανικολάου, στέκονται ανάμεσα στα αρχαία, θεατές και εκθέματα  ταυτόχρονα.  Οι επισκέπτες του μουσείου δεν τις αντιλαμβάνονται με την πρώτη ματιά.  Εκείνες, ακίνητες και ευθυτενείς πάνω στα καβαλέτα τους,  αντικρίζουν τους θεατές  σαν χορός αρχαίου δράματος  που ακινητοποίησε ο χρόνος. Την ίδια στιγμή όμως «κινούνται»,  περιδιαβαίνουν  στα εκθέματα,   αντανακλάσεις  των σύγχρονων επισκεπτριών του μουσείου.  Τα πρόσωπα υπαρκτά, οικεία του καλλιτέχνη, ατενίζουν το κοινό που τις ατενίζει, σε ένα παιχνίδι του βλέμματος, των αισθήσεων, του πραγματικού και του ονειρικού.

Η συνομιλία  των αρχαιοτήτων με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία τείνει να γίνει ένας θεσμός στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου. Για τρίτη συνεχή χρονιά  η  Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιά και Νήσων συνεργάζεται με την γκαλερί Citronne για να παρουσιάσουν στο κοινό έργα σύγχρονων δημιουργών σε αρμονική συνύπαρξη με τα τέχνεργα της αρχαιότητας.  Στο πλαίσιο αυτό το μουσείο έχει ήδη φιλοξενήσει έργα ζωγραφικής  του εικαστικού Κρις Γιαννάκου (2013) και γλυπτά του Κώστα  Βαρώτσου (2014).

Η έκθεση «Έτσι πολύ ατένισα…»  εντάχθηκε στις εκδηλώσεις  για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Την επιμέλειά της ανέλαβαν  η Ιστορικός Τέχνης  και ιδιοκτήτρια της  γκαλερί  Citronne Τατιάνα Σπινάρη  και η αρχαιολόγος Μαρία Γιαννοπούλου, επιμελήτρια του Μουσείου.

Τα εγκαίνια έγιναν το Σάββατο 23 Μαΐου και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.

ΕΥΗ ΠΙΝΗ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s