“….ΕΤΣΙ ΠΟΛΥ ΑΤΕΝΙΣΑ”

Κώστας Παπανικολάου

untitled
Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου.
23 Μαίου – 20 Σεπτεμβρίου, 2015
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ  «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές » για  τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων,  η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων συνεργάζεται για τρίτη συνεχή χρονιά με τη Gallery CITRONNE.  Πρόκειται για μια καλλιτεχνική πρωτοβουλία η οποία αποσκοπεί να συνδέσει παραγωγικά τα αρχαιολογικά εκθέματα του Μουσείου με την σύγχρονη εικαστική δημιουργία. Η συνεργασία αυτή επιχειρεί να αναδομήσει την σχέση του Μουσείου με την Κοινωνία, καθώς προβάλλει προοπτικά την ενότητα του χρόνου και την συνέχεια της Τέχνης. Προηγήθηκαν οι “Διάλογοι με τον Χρόνο” (2013) του Κρις Γιανάκου και τα “Γλυπτικά Παλίμψηστα” (2014) του Κώστα Βαρώτσου.

Η φετινή εικαστική πρόταση  εστιάζεται στην αδιάλειπτη ακατάλυτη ομορφιά, το αρχαίο “κάλλος”. Η περιοδική έκθεση του Κώστα Παπανικολάου  “…έτσι πολύ ατένισα” , με θεματολογία-αναφορά στο παρατιθέμενο ομότιτλο ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη, παρουσιάζει, ως θεατές και θεώμενες ταυτοχρόνως, επτά ολόσωμες προσωπογραφίες από νέες κοπέλες.  Τα έργα εκτίθενται στην αίθουσα του ισογείου της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, η οποία περιλαμβάνει επιγραφές, γλυπτά και αρχιτεκτονικά εκθέματα. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται μια «συνομιλία» ανάμεσα στα τρισδιάστατα αρχαία έργα,  ελεύθερα τοποθετημένα στον χώρο, και στις  δισδιάστατες παρεμβάσεις του καλλιτέχνη. Διαιωνίζεται, έτσι, η θέαση, “το ατένισμα” .

Τα έργα του Κώστα Παπανικολάου απεικονίζουν με ρεαλισμό και αμεσότητα, σε φυσικό μέγεθος, επτά σύγχρονες κοπέλες – παραπομπή  και υπαινιγμός στην καθημερινότητα των επισκεπτών του Μουσείου. Οι μορφές-προσωπογραφίες στέκονται ελεύθερα  στον χώρο, σε μικρή απόσταση η μία από την άλλη, ως ενότητα. Εμφανίζονται ως σύγχρονοι θεατές που παρατηρούν, “ατενίζουν”, δηλαδή εκτείνουν το βλέμμα τους στον χώρο και στον χρόνο. Ταυτοχρόνως, πρόκειται για εκθέματα-έργα τέχνης, με αφετηρία πρόσωπα υπαρκτά και οικεία στον καλλιτέχνη, τα οποία  επιπροσθέτως επιφορτίζονται με τον ρόλο του αρχαίου θεατρικού χορού: εκφράζουν και σχολιάζουν το κοινό αίσθημα. Λειτουργούν, επομένως, σε δύο επίπεδα ως φορείς  και ως δέκτες διαχρονικής αισθητικής.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 23 Μαϊου 2015 στις 20.00.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2015.
Οργάνωση

Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων

Γκαλερί CITRONNE

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s