«ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ. ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΑΣΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ»

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

27, 28 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου 2015

Για την διοργάνωση και υλοποίηση του σεμιναρίου συνεργάστηκαν δύο Εφορείες Αρχαιοτήτων, η Εφορεία Δυτικής Αττικής Πειραιά και Νήσων και η Εφορεία Αθήνας, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δραπετσώνας και η Διεύθυνση  Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά. Στο σεμινάριο έλαβαν μέρος 45 εκπαιδευτικοί.

Την Παρασκευή 27/2/15 οι επιμορφούμενοι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια σειρά θεωρητικών εισηγήσεων. Στο πρώτο μέρος παρουσιάστηκε η  στοχοθεσία του σεμιναρίου και έγινε λόγος για τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αειφόρο ανάπτυξη  (Κατερίνα Μπαζίγου και Νεφέλη Τριανταφύλλου,  ΚΠΕ Δραπετσώνας) καθώς και το θέμα της  ένταξης των αρχαιοτήτων στον σύγχρονο αστικό ιστό (Νίκος  Μπελαβίλας, Αρχιτέκτονας, επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ). Στο δεύτερο μέρος οι αρχαιολόγοι Εύη  Πίνη (ΕΦΑ Δυτικής Αττικής), Όλγα Βογιατζόγλου,  Λεωνίδας Μπουρνιάς (ΕΦΑ Αθήνας) παρουσίασαν ιστορικά στοιχεία και αρχαιολογικά τεκμήρια σχετικά με το αμυντικό σύστημα της Αθήνας, την οχύρωση του άστεως και του Πειραιά καθώς  και τη σύνδεση των δύο πόλεων μέσω των Μακρών Τειχών. Τέλος παρουσιάστηκε μια πρόταση αξιοποίησης των συγκεκριμένων μνημείων στα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων από τους  Γιώργο Βούλγαρη (Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Π.Ε. Πειραιά) και Βασιλική  Αρβανιταντώνη (Υπεύθυνη  Πολιτιστικών Θεμάτων,  Π.Ε. Πειραιά)

Οι δύο επόμενες ημέρες, ήταν αφιερωμένες στη μελέτη πεδίου. Το Σάββατο 28/2 η ομάδα των εκπαιδευτικών επισκέφθηκε τους αρχαιολογικούς χώρους των Αστικών Πυλών, της Ηετιώνειας Πύλης και της Κονώνειας οχύρωσης στην Πειραϊκή. Αφού ξεναγήθηκαν από την αρχαιολόγο Εύη Πίνη συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας  με συντονιστές τους εκπαιδευτικούς Γιώργο Βούλγαρη, Βασιλική Αρβανιταντώνη, Λούλα Μαργαρίτη και Νεφέλη Τριανταφύλλου. Αντίστοιχα την Κυριακή επισκέφθηκαν τον Κεραμεικό και τους Δυτικούς λόφους της Αθήνας, ξεναγήθηκαν από τους  αρχαιολόγους Λεωνίδα  Μπουρνιά, Μαρία Ντούρου και Τατιάνα Πούλου και συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας  με συντονιστές τους εκπαιδευτικούς Κατερίνα Μπαζίγου και Σμαράγδα. Βασιλοπούλου.

Το σεμινάριο κρίθηκε πολύ θετικά από τους επιμορφούμενους εκπαιδευτικούς οι οποίοι δήλωσαν την πρόθεσή τους να σχεδιάσουν αντίστοιχες δράσεις με πολιτιστικό – περιβαλλοντικό περιεχόμενο για τους μαθητές τους.

ΕΥΗ ΠΙΝΗ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s