ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΣABBATO 3/5/14

 

Μέρος πρώτο: περιήγηση στο Σπήλαιο του Ευριπίδη

«Ποιοι έμεναν σε αυτό το Σπήλαιο;» «Πως το ανακαλύψατε;» «Ήταν δύσκολη η ανασκαφή του;» «Μιλήστε μας για την ημέρα που βρέθηκε ο σκύφος με το όνομα του Ευριπίδη».
Οι επισκέπτες μας είχαν πολλές απορίες. Άλλες τις συζητήσαμε πριν ξεκινήσουμε να ανεβαίνουμε το αρχαίο μονοπάτι, άλλες καθ’ οδόν. Καθώς ανηφορίζαμε ανταλλάσσαμε μεταξύ μας γνώσεις βοτανολογίας προσπαθώντας να αναγνωρίσουμε τα λουλούδια και τους θάμνους που συναντούσαμε. Πεύκα, ευωδιαστά σκίνα, ασπαλάθους, λαδανιές, σπαράγγια. Στο Ιερό του Διονύσου κάναμε στάση, πήραμε δύναμη και ξεκινήσαμε για το πιο δύσκολο και ανηφορικό τμήμα της διαδρομής.
Φθάνοντας στο άνδηρο μπροστά από το Σπήλαιο αντικρίσαμε την η υπέροχη θέα του Σαρωνικού, αυτή την ίδια που έβλεπε και ο ποιητής καθώς αναζητούσε μέσα στο γαλήνιο τοπίο την αρωγή των Μουσών.

(Στιγμιότυπα από την εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της ΚΣΤ και εντάχθηκε στο πλαίσιο των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών 2014. Σε αυτήν πήραν μέρος οι αρχαιολόγοι Ανδρομάχη Καπετανοπούλου, Τριανταφυλιά Κάττουλα και Εύη Πίνη. Στην ξενάγηση των επισκεπτών συμμετείχε και ο αρχαιολόγος Βαγγέλης Κρουστάλης ο οποίος είχε λάβει μέρος στην ανασκαφή του Σπηλαίου όντας ακόμα μαθητής).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s