ΟΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΠΙ ΤΟ ΕΡΓΟΝ

Το αναθηματικό ανάγλυφο από το Ασκληπιείο του Πειραιά (εικ. 1) αφηγείται, όπως όλα τα αφιερώματα αυτού του τύπου,  μια ιστορία ίασης. Είναι η έκφραση ευγνωμοσύνης μιας ασθενούς  που βρήκε τη γιατρειά της μέσα στο ιερό του θεραπευτή θεού.

Η άρρωστη κείτεται ξαπλωμένη στο εγκοιμητήριο, ένα χώρο όπου οι ιερείς του Ασκληπιού έβαζαν τους ασθενείς να κοιμηθούν ώστε να έρθει στον ύπνο τους ο θεός και να τους θεραπεύσει. Οι ασθενείς που είχαν θεραπευτεί  εξέφραζαν την ευγνωμοσύνη τους με παρόμοια αφιερώματα που διατράνωναν τη δόξα του Ασκληπιού.

Αυτό έκανε και η ασθενής από τον  Πειραιά. Η ίδια ή οι συγγενείς της παρήγγειλαν ένα ανάγλυφο που να αφηγείται το θαύμα της θεραπείας της. Ο γλύπτης  απεικόνισε το θεό να σκύβει με φροντίδα πάνω στην ασθενή  και να αγγίζει το άρρωστο μέλος του σώματός της. Πίσω του είναι η σύζυγός του η Υγεία. Οι συγγενείς της άρρωστης, ένας άντρας, δύο γυναίκες και ένα παιδί,  παρακολουθούν το θαύμα. Πάνω από τις μορφές μια επιγραφή θα ανέφερε το όνομα του αναθέτη ή της αναθέτριας. Όμως η επιγραφή έχει πια αφήσει ελάχιστα ίχνη…

Αυτά τα ίχνη προσπάθησε να ανακαλύψει η ομάδα των συντηρητών λίθου του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά που αποτελείται από την Σοφία Λάμπρου και την Ελένη Μαζαράκη, με επικεφαλής τον Γιάννη Σαμαντά.

Τοποθέτησαν την επιγραφή στο έδαφος  και έβρεξαν το σημείο όπου είναι η μισοσβησμένη επιγραφή με νερό (εικ. 2)

Κάλυψαν το σημείο με ειδικό χαρτί εκτύπου για επιγραφές (εικ. 3)

Χτύπησαν απαλά με τη συρματόβουρτσα για να φύγει ο αέρας που είχε εγκλωβιστεί ανάμεσα στο χαρτί και στη λίθινη επιφάνεια (εικ. 4)…και τα γράμματα της επιγραφής άρχισαν να αποτυπώνονται πάνω χαρτί. (εικ. 5)

Για να αφαιρέσουν το έκτυπο από το ανάγλυφο, χρησιμοποίησαν το ειδικό «πιστολάκι» θερμού αέρα για να το στεγνώσουν. (εικ. 6)

Τώρα μένει να μελετηθεί το έκτυπο για να πάρουμε τις απαντήσεις.

 

Εύη Πίνη

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s