ΟΤΑΝ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΑΙΑΝΤΕΙΟΥ ΗΡΘΕ ΣΤΙΣ ΚΟΛΟΝΕΣ

Δευτέρα 21/10/13.  Αυτή η Δευτέρα ήταν μια διαφορετική μέρα για τους εργαζόμενους στις Κολόνες της Σαλαμίνας.  Από το πρωί ολόκληρο το συνεργείο του  έργου αναστήλωσης και ανάδειξης του ταφικού μνημείου ήταν επί ποδός. Περίμεναν επισκέψεις. Όχι όμως κάποιους επίσημους που έρχονται  για να φωτογραφηθούν και να κάνουν δημόσιες σχέσεις, αλλά κάποιους πραγματικά επίσημους. Τους μαθητές του γειτονικού σχολείου που ήρθαν να δουν «Τι γίνεται στις Κολόνες;»

Οι μαθητές ήρθαν οργανωμένοι. Άλλοι με σημειωματάρια και ερωτήσεις για τα μέλη του συνεργείου, άλλοι με φωτογραφικές μηχανές.  Οι αρχαιολόγοι – υπεύθυνες του έργου, Άντα Κάττουλα και Ανδρομάχη Καπετανοπούλου τους είπαν λίγα λόγια για το μνημείο και την ιστορία των ανασκαφών, ο επιβλέπων αρχαιολόγος Γιάννης Χαιρετάκης τους μίλησε για την ανασκαφική έρευνα, τους έδειξε όστρακα και τους ανέφερε ότι στην ομάδα τους εργάζεται και ένας πολιτικός μηχανικός, ο Κώστας Ζάμπας, o οποίος τους δίνει  οδηγίες  και επιβλέπει την επανατοποθέτηση των πεσμένων λίθων στην αρχική τους θέση.  Η αρχιτεκτόνισσα Φαίδρα Αποστολίκα έδειξε στα παιδιά πώς σχεδιάζει τους λίθους,  οι τεχνίτες ανασκαφής  Βασίλης Τζιβάκος και Τάκης Σιγάλας τους εξήγησαν ποια είναι τα δικά τους καθήκοντα και τέλος οι δύο συντηρητές λίθου, Μιχάλης Μαραβέλιας και Ματιέ Φρανσουά, τους παρουσίασαν τη δική τους δουλειά στη συγκόλληση και συντήρηση των σαρκοφάγων.

Δεν τη λέμε δουλειά, τους είπε ο Μιχάλης Μαραβέλιας, γιατί δεν είναι δουλεία. Είναι η εργασία μας και τη κάνουμε με χαρά, ενδιαφέρον και μεράκι.

Οι ερωτήσεις των παιδιών εντυπωσίασαν την ομάδα μας. Άλλες ήταν γενικές, άλλες   πολύ προσωπικές.  Τι  κάνετε για να προστατέψετε τα μνημεία από τους αρχαιοκάπηλους; Τι θα κάνετε για να αναδείξετε αυτό το μνημείο, για να το μάθει ο κόσμος;  Γιατί γίνατε αρχαιολόγος;  Σας αρέσει η δουλειά σας;  Πώς αισθάνεστε όταν βρίσκετε ένα αρχαίο;

Στη συνέχεια το ενδιαφέρον τους   τράβηξε η συντήρηση των σαρκοφάγων. Χάζεψαν τα εργαλεία του μαρμαρογλύπτη  και εντυπωσιάστηκαν όταν ο  κ. Φρανσουά τους έδειξε τα ίχνη που είχαν αφήσει πάνω στους λίθους  τα εργαλεία του αρχαίου συναδέλφου του.

Καθώς η σχολική μέρα πλησίαζε  προς το τέλος της, τα παιδιά μάζεψαν σημειωματάρια μηχανές και σακίδια και αναχώρησαν.  Θα επεξεργαστούν στο σχολείο τους τα όσα είδαν και άκουσαν και θα τα εντάξουν σε ένα πρόγραμμα τοπικής ιστορίας που έχει σχεδιάσει η διευθύντριά  τους, η κα Κατερίνα Μπούτση.

Η εκδήλωση «Τι γίνεται στις Κολώνες;» διοργανώθηκε από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της ΚΣΤ ΕΠΚΑ  (υπεύθυνη: Εύη Πίνη), στο πλαίσιο του Διήμερου γνωριμίας με το  έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Ο Δήμος  της Σαλαμίνας  συμβάλλοντας στη διοργάνωση  διέθεσε ένα λεωφορείο για την μεταφορά των μαθητών στον αρχαιολογικό χώρο.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s