ΜΙΑ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

 

Ένα παλιό σπίτι γκρεμίζεται και ξεκινά μια καινούργια οικοδομή… Σε κάποια σημεία της πόλης εργάτες περνούν καλώδια της ΔΕΗ ή  αγωγούς της ΕΥΔΑΠ…  Αλλού σκάβουν  για να περάσει το μετρό ή το τραμ. Και ξαφνικά το έργο σταματά! Τα νέα διαδίδονται αμέσως στη γειτονιά και φυσικά στο κοντινό σχολείο. «Βρέθηκαν  αρχαία! «

Τι γίνεται τώρα; Δεν θα κτιστεί η καινούργια πολυκατοικία; Δεν θα περάσουν τα καλώδια της ΔΕΗ; Και το μετρό;

 Όλα θα γίνουν. Αλλά πρώτα πρέπει να γίνει μια σωστική ανασκαφή!

Ο κόσμος που περνά μπροστά από το έργο, και ιδιαίτερα τα παιδιά, έχουν πολλές απορίες και προσπαθούν να καταλάβουν τι γίνεται, κρυφοκοιτάζοντας  μέσα από την περίφραξη.  Οι μαθητές ρωτούν τους δασκάλους τους και οι δάσκαλοι τηλεφωνούν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Να μια καλή ευκαιρία να κάνουμε ένα «μάθημα» διαφορετικό από τα άλλα και να απαντήσουμε στις ερωτήσεις  μαθητών και εκπαιδευτικών:

Τι γίνεται όταν σε ένα οικόπεδο βρεθούν αρχαία; Τι είναι η σωστική ανασκαφή; Γιατί είναι απαραίτητη;  Ποιοι αποτελούν ένα ανασκαφικό συνεργείο;  Ποιος είναι ο ρόλος του καθενός;

Το «μάθημα» ξεκινά στη σχολική τάξη  και ολοκληρώνεται στο σκάμμα. Εκεί οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις διαφορετικές ειδικότητες που αποτελούν ένα ανασκαφικό συνεργείο, να πάρουν συνεντεύξεις από τους εργαζόμενους , να φωτογραφίσουν το χώρο και να προσπαθήσουν να φανταστούν πώς θα ήταν η γειτονιά του σχολείου τους σε αλλοτινές  εποχές.

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της ΚΣΤ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων  διοργανώνει εκπαιδευτικές περιηγήσεις  σε σωστικές ανασκαφές που πραγματοποιούνται σε περιοχές του Πειραιά και στους όμορους δήμους. Οι περιηγήσεις απευθύνονται σε μαθητές  πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που φοιτούν σε σχολεία γειτονικά με την ανασκαφή.

(Στις φωτογραφίες στιγμιότυπα από την εκπαιδευτική περιήγηση της Γ’ τάξης του Ζαννείου Γυμνασίου στην ανασκαφή του οικοπέδου Μπουλινάκη, στις 5/4/13)

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s