ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

 Η Λεβάντα παρακολουθούσε με ενδιαφέρον την κίνηση στη μικρή αυλή. «Ποιοι να είναι αυτοί;» αναρωτήθηκε βλέποντας νέα πρόσωπα στο Μουσείο. Καθώς περνούσαν από κοντά της δυο φύλακες τέντωσε τα κλαδάκια της να ακούσει τι έλεγαν. Τα νέα την ενθουσίασαν.

«Θα έχουμε επισκέψεις. Θα έρθουν παιδάκια!» ανακοίνωσε με τη λεπτή φωνούλα της στα άλλα φυτά του κήπου. Στράφηκε προς το γέρικο Πεύκο. «Ε, δεν ακούς; Έρχονται παιδάκια!» επανέλαβε.

«Μμ; Τι είπες;» μουρμούρισε το Πεύκο

«Είπα ότι θα έχουμε επισκέψεις. Παιδάκια!»

«Α, ναι…»Το γέρικο δέντρο ανασάλεψε βαριεστημένο.

Η Λεβάντα τίναξε εκνευρισμένη τα φύλλα της.

«Μα καλά, δεν χαίρεσαι; Θα έρθουν παιδιά να δουν το Μουσείο. Θα γίνει και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Το άκουσα που το έλεγαν οι φύλακες. Αυτές τις μέρες θα έχουμε πολύ κόσμο», επέμεινε η Λεβάντα

«Κόσμο; Τι ξέρεις εσύ από κόσμο;» βαριαναστέναξε το Πεύκο. «Κάποτε αυτή η αυλή ήταν γεμάτη παιδάκια…»

«Πότε συνέβαιναν αυτά;» απόρησε η Λεβάντα

«Παλιά, τότε που δεν υπήρχε ακόμα το μουσείο και εδώ ήταν σχολείο» εξήγησε το Πεύκο.«Το πρώτο σχολείο της Σαλαμίνας» πρόσθεσε με καμάρι. «Και εδώ ήταν η αυλή του σχολείου»

«Ε, και;» ρώτησε η Λεβάντα.

«Τι διαφορετικό έχει η αυλή του σχολείου από την αυλή του μουσείου;» πήραν το λόγο τα Φθινοπωρινά Χρυσάνθεμα «Αυλή η μια αυλή και η άλλη.»

«Δεν έχετε ιδέα!» τους απάντησε νευριασμένο το Πεύκο. «Θυμάμαι την αυλή όταν λειτουργούσε το σχολείο….» πρόσθεσε με νοσταλγία, «γεμάτη παιδάκια που έτρεχαν πάνω κάτω και χαλούσαν τον κόσμο με τις φωνές τους. Τα πιο άτακτα σκαρφάλωναν στα κλαδιά μου. Τα πιο φρόνιμα κάθονταν στη σκιά μου και έλεγαν μικρά μυστικά στους φίλους τους. Και ξαφνικά ντριιιιν το κουδούνι. Τα παιδιά έμπαιναν στις τάξεις τους και η αυλή ησύχαζε, μέχρι το επόμενο διάλειμμα. Αχ πάνε αυτές οι ωραίες μέρες…» αναστέναξε

«Μα και τώρα έχουμε κόσμο!» το παρηγόρησε η Λεβάντα, αλλά το Πεύκο κούνησε θλιμμένο τα κλαδιά του.

«Οι επισκέπτες περνούν από μπροστά μας για να πάνε από τη μια αίθουσα στην άλλη. Κανείς δεν μας δίνει σημασία. Όλο τα αρχαία κοιτάζουν.»

Εκείνη τη στιγμή ακούστηκαν παιδικές φωνές.

«Έρχονται!» είπε η Λεβάντα, αλλά χωρίς τον προηγούμενο ενθουσιασμό. Το επόμενο λεπτό μια ομάδα παιδιών διέσχισε την αυλή και κατευθύνθηκε προς τις πάνω αίθουσες. Απλώθηκε ησυχία. Από το ανοιχτό παράθυρο της αίθουσας ακούγονταν μια κυρία να μιλάει στα παιδιά. Το Πεύκο είχε ακούσει πολλές φορές ξεναγήσεις, αλλά αυτό ήταν διαφορετικό.

«Τι είπε; Άκουσα καλά;» Η κυρία είχε πει στα παιδιά ότι θα έπαιζαν ένα παιχνίδι ή του φάνηκε; Τέντωσε τα κλαδιά του, να ακούσει καλύτερα. Μα ναι! Το ξαναείπε «Θα παίξουμε ένα παιχνίδι» και μετά άρχισε να μιλάει στα παιδιά για ταξίδια σε αρχαίες θάλασσες, για τριήρεις και ολκάδες και φοβερούς πειρατές.

Το Πεύκο άκουγε συγκινημένο. Του φαινόταν ότι είχαν ξαναγυρίσει οι παλιές ημέρες και νόμισε ότι από ώρα σε ώρα θα χτυπούσε το κουδούνι για το διάλειμμα. Δεν χτύπησε, αλλά κάποια στιγμή τα παιδιά ξεχύθηκαν με γέλια και φωνές στην αυλή. Κάθισαν κάτω από τη σκιά του και η κυρία άπλωσε πάνω στις πλάκες ένα παιχνίδι, σαν τεράστιο επιτραπέζιο. Είχε και ένα μεγάλο ζάρι και τα παιδιά διασκέδαζαν πολύ να το πετούν και να περιμένουν την καλή ζαριά. Καλή ή κακή η ζαριά, τα παιδιά έπρεπε να απαντήσουν στις ερωτήσεις του παιχνιδιού. Αν ήξεραν την απάντηση πανηγύριζαν, το ίδιο έκαναν και όταν έχανε η αντίπαλη ομάδα. Το Πεύκο τα άκουγε να λένε για τους πρώτους χάρτες που έφτιαξαν οι Ίωνες γεωγράφοι, για σκευοθήκες και νεώσοικους, και για τους Διόσκουρους που προστάτευαν τους αρχαίους ναυτικούς. Μπορεί να μην τα καταλάβαινε όλα, αλλά χαιρόταν τόσο πολύ να βλέπει παιδιά να παίζουν στην αυλή του σχολείου… ε… δηλαδή του μουσείου… Ήταν σαν να είχαν γυρίσει οι παλιές καλές ημέρες.

(Στιγμιότυπα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας, 2/10/13)

Εύη Πίνη

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s