ΑΙΓΙΝΑ & ΚΕΡΑΜΙΚΗ 2013

To 2009 γεννήθηκε η ιδέα ενός θεσμού με σκοπό να προωθήσει την τέχνη της κεραμικής μέσω μιας ετήσιας έκθεσης στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αίγινας Η αρχή έγινε με ένα διεθνές συμπόσιο. Στη συνέχεια, κάθε χρονιά και μια νέα έκθεση, με απώτερο σκοπό τη γνωριμία της σύγχρονης κεραμικής τέχνης αλλά και τη σύνδεσή της με την αρχαία και τη μεταγενέστερη, κεραμική παράδοση, τόσο της Ελλάδας όσο και της Αίγινας.

Φέτος ο θεσμός αυτός γιορτάζει τα πέντε του χρόνια. Με αφορμή αυτή την επέτειο, προτείνει νέες κατευθύνσεις ώστε να αποκτήσει μια πιο δυναμική ταυτότητα. Βασικό στοιχείο παραμένει ο πηλός και η χρήση του από καλλιτέχνες και όχι απαραίτητα μόνο κεραμίστες. Δίνεται μεγάλη έμφαση στη σχέση καλλιτέχνη- τεχνίτη και στη χρήση του πηλού, τη διερεύνηση και τις νέες δυνατότητες του. Επίσης, οι καλλιτέχνες καλούνται να ανοίξουν διάλογο με τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας: το μουσείο, τα εκθέματά του, τον περιβάλλοντα χώρο.

Η φετινή έκθεση Αίγινα και Κεραμική παρουσιάζει αφενός έργα που προϋπήρχαν της συγκεκριμένης έκθεσης αφετέρου έργα που δημιουργούνται ειδικά γι’αυτήν. Στην έρευνά μας, καταλήξαμε σε τέσσερις καλλιτέχνες, εκ των οποίων η μία είναι κεραμίστας, και οι άλλοι τρεις εικαστικοί που έχουν ασχοληθεί εκτενώς με τον πηλό, Τις καλέσαμε να έρθουν την Αίγινα, αν επισκεφτούν το αρχαιολογικό μουσείο και τον περιβάλλοντα χώρο. Ήρθαν, και γοητευτήκαν τόσο ώστε να δημιουργήσουν έργα τα οποία εμπνεύστηκαν από ό,τι είδαν. Έτσι η καθεμία βρίσκει το δικό της προσωπικό τρόπο να ανοίξει διάλογο με το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας.

 

Οργάνωση: Μαργαρίτα Εκκλησιάρχου, Μαρίνα Κοριολάνο – Λυκουρέζου, Κατερίνα Γιάννακα

 

Ευχαριστίες: HP Coulοn, Φαίη Ζήκα, Μ. Μιχαλοπούλου, Νίκη Παπασπύρου, Θεοδώρα Χωραφά

 

Χορηγοί: Κατερίνα Γιάννακα, Μαργαρίτα Εκκλησιάρχου, Παυλίνα Εκκλησιάρχου, Άννα & Παύλος Μπαλλιάν, Supermarket KRITIKOS, Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αίγινας, Χριστίνα Σαράκου

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s